Hurta - rågsurdegsbröd med gojibär och chiafrön
God Jul!
Kladdig pepparkaka
Inspiration till mitt bageri
Julklappstips till hemmabagare och önskelista till bageritomten...
- Eldrimner - nationellt resurscentrum för mathantverk. Håller kurser inom området mathantverk, och däribland kurser inriktade på bageriverksamhet. Kurserna hålls både i egen regi och tillsammans med bagerier runt om i Sverige. Jag är sugen på att gå Mathantverk för nystartare 2014 och väntar även på att enstaka bakkurser ska utannonseras...
- Saltå Kvarn - har kurser i surdegsbakande med deras bagarmästare Manfred Enoksson. Jag vill gå Fortsättningskursen under 2014.
- Restaurangakademien - ger 2-dagarnskursen "Med doft av bröd" med bagare och konditor Jan Hedh. Jag gick den här kursen 2012 och kan verkligen rekommendera den! Grymt kul!
- Hushållsassistent - visst kan man knåda själv om man har ofantligt med tid och outtröttliga krafter i armarna. Men även om man jobbar sin deg dubbelt så lång tid för hand så blir den inte lika bra som om din assistent får rå om den ett tag.
- Baksten - med en baksten i ugnen får brödet en helt annan undervärme, lyfter sig snyggare och blir helt enkelt bara bättre! Kan köpas på många köksbutiker, eller online hos bl.a. Bagaren & Kocken.
- Jäskorgar - alla seriösa hemmabagare bör ha jäskorgar att jäsa bröden i. Två runda och två avlånga (för 750 g deg) skulle jag rekommendera så att man kan ha flera bröd på jäsning i kylen samtidigt. Jag gillar de klassiska i rotting så att bröden får det där randiga utseendet - ser grymt proffsigt ut ;)
- Snittkniv - det absolut roligaste momentet vid brödbakning är att snitta bröden innan gräddning! Och det blir definitivt bäst med en vass snittkniv. För den händige kan så tipsar bagaren Sébastien här om hur man kan göra en själv!
- Brödspade - jag har bränt mig alltför många gånger när bröd ska ut och in ur ugnen och särskilt om man har en baksten är risken för brännskador hög. Om man inte har en brödspade såklart och det har ju varje bagare med självrespekt!
The running baker - plommonbröd, kamutbröd och grovt rågsurdegsbröd
- 2 st saftiga och pompösa plommonbröd (på mixade plommon) med solrosfrön och rågsurdeg
- 2 st kamutbröd med "riktig brödsmak" och högt näringsvärde, bakat på rågsurdeg och kamutvete - en urgammal vetesort ursprungligen från Egypten. Mina bröd bakas på kamutmjöl odlat utanför Basel.
- 2 st grova rågsurdegsbröd kryddade med kummin. Grovt, syrligt och nordiskt på något vis.
- 2 pompous prune breads (made with mixed prunes) with sunflower seeds and rye sourdough
- 2 kamut breads with "real bread flavour" and high nutritional value, made with rye sourdough and kamut flour - a very old kind of wheat, originally from Egypt. My breads are made on kamut flour from outside Basel.
- 2 rustic rye sourdough breads with caraway. A bit of nordic feel to these breads.
Vildjäst (och senare surdeg) på fikon
Rågsurdeg på vildjäst:
Baselbröd
Baselbrödet känns igen på sin form: två ovala små bröd som sitter ihop i mitten. Det är ganska luftigt med tätt inkråm och mörk, krispig skorpa. Som Basel-bo tänkte jag att jag ju måste provbaka detta bröd. Jag gick och köpte en "modell" på bageriet som syns bakom en av stadens alla fontäner på bilden härunder. För att få den rätta Baselkänslan använde jag mjöl från Mühle Maisprach utanför Basel.
Baselbröd - 2 "dubbla" bröd
Ingredienser:Steg 2: Lös upp jästen i vattnet, blanda med fördegen och vetemjöl. Kör på låg hastighet i hushållsassistent i 10 min. Tillsätt salt och höj hastigheten, kör i knappt 10 min till. Degen ska kännas seg och elastisk.
Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt vila i 2 timmar i rumstemperatur. Vik degen tre gånger under jästiden (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt).
Vält upp degen på mjölat bakbord, dela den i fyra lika stora delar. Forma dem försiktigt till fyra små ovala bröd/limpor.
Låt bröden jäsa till dubbel storlek i ca. 60 min i rumstemperatur. Så här såg mina ut när jag tyckte de var färdigjästa:
När brödet blir torrt passar det såklart utmärkt att doppa i ostfonduen! "En guete!" som man säger här i Schweiz! (=smaklig måltid!)