Torsdagskväll och bakplanering

Published 2013-10-31 in General,

Torsdagskväll. Det är min fredagskväll. Jag är ledig på fredagar. Det är en väldig fördel när man gillar att baka bröd som ska bakas med surdegar, fördegar, och jäsas länge. Jag har just skrivit ner helgens bakprojekt på en lapp. Ska ju som sagt bakas till whiskeyprovningen på lördag och jag har just har bestämt mig för att det blir vita "brownies" (gjorda på vit stället för brun choklad) med valnötter och whiskeyganache (= glasyr på grädde och choklad). Lägger upp recept och bild när de är klara. Vet inte var jag ska göra av bröden, men jag planerar att baka syrliga rågbröd och dinkelbröd med vallmofrön både inuti och utanpå. Dags att mata surdegarna.

Ett bageri i varje gathörn

Published 2013-10-30 in General,

Jag pendlar till jobbet i Luzern. På min promenad från tågstationen till kontoret passerar jag fyra bagerier. Det tycker jag om. I Luzern tycker jag mig se bagerier i vart och vartannat gathörn (kan vara önsketänkande...men många bagerier är det, det tycker man nog även om man inte drömmer om att öppna ett eget..). När jag gick kurs för Jan Hedh förra året prisade han de schweiziska bröden intensivt. Och det finns mycket goda bröd, det gör det (jag har ett litet utforskningprojekt på gång på det temat, men det blir nästa inlägg...). Det är en helt annan bagerikultur här än hemma i Sverige och folk köper sitt bröd på daglig basis. Det finns oftast bara små frysfack i lägenheterna så det är ingen "frysa in-kultur" på samma sätt som i Sverige. Mjölutbudet i butikerna vittnar också om att folk helst köper bröd. Det finns tyvärr oftast bara vetemjöl och en eller två andra mjölsorter. Jag flyger ofta ner mjöl från Sverige när jag varit hemma på besök, men det är ju rätt tungt...har nu hittat en lokal kvarn - Mühle Maisprach som har ett stort, härligt utbud av mjölsorter. Tänkte bege mig dit i helgen på ett litet studiebesök. 
 
 De fyra bagerierna jag passerar på vägen till jobbet.
 
"Supergott surdegsbröd mmmhh..."
 
 

Bakuppdrag till whiskeyprovning

Published 2013-10-29 in Baking,

På lördag ska vi på whiskeyprovning. Jag tycker nuförtiden att det kan vara riktigt gott med whiskey och nu när den mörkare delen av hösten tågat in så känns det som en väldigt trevlig aktivitet på en lördagskväll. Jag nästan hoppas att det kommer att regna, det hade passat konceptet. Det roligaste av allt med whiskeyprovningen är att jag av värden fått i uppdrag att baka något sött som passar till whiskey. Hmm...något chokladigt känns ju spontant som en bra idé. Ska fundera vidare på det. Lägger upp bild och recept på resultatet (ifall det blir gott...)
 
Funderar på hur mycket sötebröd jag skulle vilja ha på mitt bageri. Bröd är ju den stora passionen, men man vill ju att alla ska hitta nåt de är sugna på...ska fundera även på det och lägga upp provbakningsprojekt här på bloggen. 
 

Min svarta bok

Published 2013-10-28 in Baking, General,

Jag har en sån där svart, lite gammaldags anteckningsbok. Den har blivit lite mjölig och vissa sidor något kladdiga av deg. Boken innehåller tips värda guld. Det mesta som står nedskrivet där plitade jag ner under tre dagar förrförra veckan när jag var uppe och bakade med fantastiskt duktiga Lena som äger och driver Bolins Bageri i lilla Fridhemsberg utanför Ullared. Ett helt fantastiskt fint litet bageri med otroligt goda bröd, bullar och kakor (missa för allt i världen inte det om ni har vägarna förbi!). Jag hade turen att träffa Lena under en kurs med bagarkonungen Jan Hedh förra året och sen dess har hon hunnit starta sitt lilla bageri - himla imponerande! Det var otroligt lärorikt att få vara med och baka från morgon till kväll, se hur hela flödet i bageriet fungerar, sätta degar, runddriva, jäsa, grädda... Sen var det så mysigt att få kliva in i bageriet tidigt på morgnarna, känna värmen och dofterna efter en kolsvart cykeltur genom skogen... Efter de där dagarna känner jag att oj, vad mycket jag har kvar att lära, och det gav ordentligt med mersmak, vill bara baka, baka, baka...öva, öva, öva...fylla den svarta boken med fler guldtips.

 

Jag i bagartagen!
 
Bolins Bageri (där hyllorna snabbt blir tomma eftersom brödet går åt som smör!)
 
 
 
 
 

Platsproblem och ny frukostfavorit

Published 2013-10-27 in Baking, Recipes: sourdough bread,

Jag önskar att vi hade en större frys. Eller jättemånga barn. Vet inte riktigt vad jag ska göra av allt bröd. Nu i helgen blev det ganska mycket bröd bakat och frysen är proppfull. Jag bakade bröd på vildjäst  som jag gjorde för ett tag sedan (tack Pain de Martin för inspirationen!). Sen blev det rågbröd med solrosfrön, aprikoser och tranbär (definitivt en ny favorit) och hasselnöts- och valnötsbröd på recept från Brunkebergs Bageri när jag ändå höll på (de blev lite överjästa och inte så snygga, men goda). Eftersom vi hade gäster igår så blev det pizzor också som gräddades på nya bakstenen, blev riktigt bra. Surdegarna bubblade och mådde bra. De liksom ropar på att få bli använda... Som sagt, jag önskar att vi hade en större frys.
 
 
Receptet på det nya favoitbrödet med aprikoser och tranbär kommer som sagt från Brunkebergs Bageri (boken "Bröd från Brunkebergs Bageri), men jag ändrade lite små detaljer. Så här gjorde jag:
 
Steg 1 - Blötläggning:
250 g vatten
375 g solroskärnor
30 g linfrön
30 g vetekli (i originalreceptet: 30 g klippt råg, men jag har inte hittat det än här i Schweiz där vi bor)
30 g sesamfrön
100 g torkade aprikoser (använde jättegoda ekologiska som är mörka och ser inte mycket ut för världen, men är söta och runda i smaken som honung)
 
Jag blandade allt utom aprikoser i en bunke och lät stå över natten. Jag lade aprikoserna i blöt i en skål innan jag och gick och lade mig.
 
Steg 2:
Blötlagda aprikoser från steg 1
Blötlagda kärnor och frön från steg 1
400 g vatten
100 g rågsurdeg
40 g jäst
600 g vetemjöl
200 g fint rågmjöl
100 g mörk sirap
25 g havssalt
50 g torkade tranbär
solroskärnor/pumpakärnor/havreflingor till topping
 
På morgonen lät jag aprikoserna rinna av i durkslag. Jag blandade de blötlagda kärnorna och fröna med de övriga ingredienserna, utom aprikoser och tranbären. Jag arbetade degen i 10 min i min bästa vän hushållsmaskinen. Sen blandade jag i tranbären och aprikoserna (klippta i mindre bitar). Sen fick degen stå och vila i 30 min medan jag drack kaffe. Sen delade jag degen i 2 delar och la den i avlånga formar, strödde på frön och flingor och lät stå i ca 1,5 timme. Kanske är det mer klös i schweizisk jäst, men de jäste lite väl snabbt så jag fick skynda mig att få in dem i ugnen (200 grader). Sen gräddade jag dem i ca 1 timme, mätte temperaturen och tog ut dem när de var 98 grader. Enligt receptet är bröden godast när de fått ligga til sig en dag, men hälften av ena limpan åts upp direkt. Jättegott verkligen, god rund smak av solroskärnorna och så gott med frukten i. Min nya frukostfavorit! Tyvärr tog jag ingen bild på det här brödet, men lovar att göra det nästa gång. Lägger upp lite andra bilder från min bakningsintensiva helg.
 
Välmående och välanvända surdegar. Till vänster vete och till höger råg.
 
Degen till rågbrödet med aprikos och tranbär är en kladdig deg.
 
Brödet på vildjäst blev riktigt gott. Gjort på bara vetemjöl.
 
Hassel- och valnötsbrödet blev lite knöligt och inte så estetiskt vackert, men gott blev det.
 
 
 
 
 
 
 

Bageridrömmar

Published 2013-10-27 in My bakery,

Det är tidig höstmorgon. Det känns friskt i luften och nästan nyper i kinderna. Jag står på trappan till vårt hus. Jag värmer händerna kring en kopp kaffe och kikar lite nyvaket ut över gården, över vattnet som ligger lugnt därnere. Jag tar ett steg tillbaka in i hallen och kliver i mina träskor. Vandrar lugnt över gårdsplanen till mitt lilla bageri. Därinne ligger degarna och jäser, ugnen är uppvärmd och redo att förvandla deg till bröd. Jag slår på radion och hör någon glad melodi. Börjar min dag. I mitt bageri...

Så ser min romantiska drömbild ut om hur mina morgnar kommer att te sig när jag startar mitt bageri. Jag är fullt medveten att verkligheten många gånger kommer att vara en annan; jag släpar mig förmodligen ut med påsar under ögonen, antagligen i slitna gympaskor (hur bekvämt är det att gå i träskor hela dagen?), det är kolsvart och kallt… Men det spelar inte så stor roll. Min dröm är värd att förverkligas om jag så bara får en enda sån där romantisk morgon per år. Det vet jag. Det var därför jag bestämde mig för att starta den här bloggen, som en dokumentation av vägen dit. Vägen fram till mitt lilla bageri.
 
 

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest


LATEST POSTSCATEGORIESARCHIVE
THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.    Matbloggstoppen