Julklappstips till hemmabagare och önskelista till bageritomten...

Published 2013-12-15 in Baking, Entrepreneurship, My bakery,

Jag vill gå en hel del bakkurser nästa år. När 2014 är slut vill jag ha lärt mig betydligt mer bakteknik och bakhantverk och ha åtminstone ytterligare två kursdiplom i hyllan!
Till er som i dessa julklappstider funderar på vad ni ska ge era bakfanatiska flick- eller pojkvänner, bröder, systrar eller föräldrar så tänkte jag dela med mig av följande tips på kurser:
 • Eldrimner - nationellt resurscentrum för mathantverk. Håller kurser inom området mathantverk, och däribland kurser inriktade på bageriverksamhet. Kurserna hålls både i egen regi och tillsammans med bagerier runt om i Sverige. Jag är sugen på att gå Mathantverk för nystartare 2014 och väntar även på att enstaka bakkurser ska utannonseras...
 • Saltå Kvarn - har kurser i surdegsbakande med deras bagarmästare Manfred Enoksson. Jag vill gå Fortsättningskursen under 2014.
 • Restaurangakademien - ger 2-dagarnskursen "Med doft av bröd" med bagare och konditor Jan Hedh. Jag gick den här kursen 2012 och kan verkligen rekommendera den! Grymt kul!
 
Tycker ni att det känns för ambitiöst med en kurs så presenterar jag här en lista på de verktyg jag tycker är allra mest användbara för hemmabagare och som borde finnas i varje seriös amatörbagares skåp. Viktigast presenteras först:
 
 1. Hushållsassistent - visst kan man knåda själv om man har ofantligt med tid och outtröttliga krafter i armarna. Men även om man jobbar sin deg dubbelt så lång tid för hand så blir den inte lika bra som om din assistent får rå om den ett tag.
 2. Baksten - med en baksten i ugnen får brödet en helt annan undervärme, lyfter sig snyggare och blir helt enkelt bara bättre! Kan köpas på många köksbutiker, eller online hos bl.a. Bagaren & Kocken.
 3. Jäskorgar - alla seriösa hemmabagare bör ha jäskorgar att jäsa bröden i. Två runda och två avlånga (för 750 g deg) skulle jag rekommendera så att man kan ha flera bröd på jäsning i kylen samtidigt. Jag gillar de klassiska i rotting så att bröden får det där randiga utseendet - ser grymt proffsigt ut ;)
 4. Snittkniv - det absolut roligaste momentet vid brödbakning är att snitta bröden innan gräddning! Och det blir definitivt bäst med en vass snittkniv. För den händige kan så tipsar bagaren Sébastien här om hur man kan göra en själv!
 5. Brödspade - jag har bränt mig alltför många gånger när bröd ska ut och in ur ugnen och särskilt om man har en baksten är risken för brännskador hög. Om man inte har en brödspade såklart och det har ju varje bagare med självrespekt!
 
För hemmabagare som vill ta steget mot att en dag baka i eget bageri (som t.ex. jag själv) så är Baker's katalog med allt tänkbart inom bageriutrustning, maskiner, verktyg, hjälpmedel och kläder som en leksakskatalog för ett barn... Efter min lilla praktikperiod på Bolins Bageri i höstas satt jag med katalogen och kryssade för ALLT jag skulle vilja ha i mitt framtida bageri. Det blev ganska många kryss...surdegshinkar, baguetteplåtar, plåtställ, degskrapor, äggpenslar, bakbordsborstar, mjölskopor, mjölsäcksvagnar, ugnsstick... Ja, min önskelista till bageritomten är lång. Riktigt lång.
 

Comments


Posted by: Lisa

Published 2013-12-17 21:36:16

Baksätena är verkligen super! Blir väldigt goda pizzor på de oxå!!


Posted by: Anonym

Published 2013-12-17 21:36:44

Bakstenen ska det stå!

Comment this post
Will not be published

brevfranbageriet ELSEWHERE

  Follow me on Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest
CATEGORIESARCHIVE
THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.    Matbloggstoppen