The running baker - summer delivery on Friday!

Published 2014-06-25 in My bakery, The running baker,

The running baker levererar på fredag 27 juni. Jag bakar och springer (inom Basel stad), du betalar och njuter! Jag kommer att baka:
  • 4 st midsommarfavoriter - "sillabröd" (eftersom jag fick sån bra feedback på midsommarfesten!), mörkt rågsurdegsbröd med fin sötma, kummin och en gnutta kaff. Passar bra till sillen, eller bara med smör och ost!
  • 2 st maffiga och saftiga surdegsbröd med nyttiga chiafrön och gyllene linfrön. Bästa frukostbrödet!
Pris: 5 franc per bröd.
Leveranstid: fredag 27 juni mellan kl 14-17.00 (OBS! Kan lämna i postboxen ifall du inte är hemma)
Du säkrar ditt/dina bröd genom att skriva en kommentar till det här inlägget med vad du vill ha, när du vill ha det och vart du vill ha det levererat. Jag konfirmerar din beställning. 
 


 
The running baker will be delivering bread on Friday 27th June. I bake and run (within the city of Basel), you pay and enjoy! I will be baking:
  • 4 midsummer favourites - "the herring bread" (because I got such good feedback on the midsummer party), dark rye sourdough bread with a nice sweetness, caraway and a hint of coffee. Goes well with herring or just some butter and cheese!
  • 2  massive and yummy sourdough breads with nutritious chia seeda and golden flax seeds. The best breakfast bread!
Price: 5 francs per bread
Delivery time: Friday 27th June between 2 - 5 pm (Can leave it in your post box if you're not home)
You make sure to get your bread/s by writing a comment to this post indicating which bread/s you want, when you want it and where you want it delivered. I will confirm your order.
 

Hamburgerbröd med surdeg och en löjligt god BBQ-sås

Published 2014-06-13 in Recipes: others, Recipes: sourdough bread,

 
Det har varit över 30 grader varmt här i Basel sedan en vecka tillbaka. Det kokar inne i lägenheten och man vill bara ligga nära något vattenhål, lapa isglass och vara utomhus så länge det bara går. Grilla känns som ett väldigt trevligt alternativ till att stå och svettas inomhus. Hamburgare är ju himla gott att grilla till exempel. Och vad behöver man då? Jo, riktigt goda hamburgerbröd! Och sen en grymt god BBQ-sås till det. And today is your lucky day, för jag har recept på båda två!

Hamburgerbröd med surdeg (inspirerat av ett Jan Hedh-recept)
12 st
 
Snabbfördeg:
10 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
100 g rågsurdeg
 
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt vetemjöl och surdeg. Knåda i 5 min i hushållsassistent (eller lite längre för hand) och forma till en jämn bulle.
Häll upp 5 liter 40-gradigt vatten i en stor bunke och lägg ner "degbullen" i vattnet. Efter ca 15 min flyter den upp till ytan. Ta upp den ur vattnet och lägg åt sidan så länge.
 
Deg:
25 g jäst
250 g mjölk
Snabbfördegen
400 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
200 g rågsurdeg
2 äggulor
10 g honung
65 g smör
15 g havssalt
 
Topping:
1 vispat ägg (med en nypa salt i)
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
50 g sesamfrön
 
Lös upp jästen i mjölken, tillsätt snabbfördegen. Tillsätt mjöl, äggula och honung och knåda på låg hastighet i hushållsassistent i 5 min. Tillsätt smöret kör på högre hastighet i ca 10 min tills du fått en seg och elastisk deg. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt den vila i 30 min.
Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) och låt vila i ytterligare 30 min i lådan. Upprepa slaget ytterligare en gång och låt degen sedan vila i 10 min innan du tar upp den på bakbordet. Dela degen i 80 gramsbitar och forma till runda, spända bullar. Täck över med handduk och låt vila på bänken i 10 min.
Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på dem, lägg över ett bakplstspapper och tryck till så att bullarna plattas ut något.
Pensla bullarna med vispat ägg, stö över frön. Låt jäsa i ca 60 min i rumstemperatur tills de känns lufiga och lätta.
Grädda i 250 grader i ca 12 minuter. Dela dem på mitten och grilla snittytan lätt innan du bygger din hamburgare!
 
Snabbfördegen innan den flutit upp
 
Snabbfördegen efter den flutit upp
 
 
(En löjligt god) BBQ-sås
 
Ingredienser:
500 g körsbärstomater eller kvisttomater
2 vitlöksklyftor
1 liten röd chili
1 dl vatten
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl farinsocker
3 msk kinesisk soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
1/2 tsk tabasco
 
Gör så här:
Skär tomaterna i bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser. Låt koka utan lock ca. 15-20 min, tills det mesta av vätskan kokat bort och såsen antagit en lite tjockare konsistens. Mixa såsen med mixerstav. Låt kallna och häll upp i glasburk. Låt den gärna stå till sig en dag i kylen innan den serveras. Kan sparas i kylskåp i flera veckor.
 
 
 

Istanbul!

Published 2014-06-10 in General,

I helgen var vi i Istanbul för att gå på bröllop. Vilken underbar stad! Jag älskade människomyllret (med omkring 15 milj invånare myllrar det rätt bra), böneutropen (även om de väckte mig vid 04.30), bazaarerna (har saknat att pruta!) och det turkiska kaffet (starkt, lite rökigt, och sött! Även teet i Turkiet är riktigt, riktigt bra). Kan definitivt tänka mig att åka tillbaka till Istanbul, bl.a. för det här:
 
Överallt kan man köpa sesambeströdda "kringlor" och den andra
fluffigare varianten i mitten. Överallt fanns dem och överallt köpte jag dem!
 
Hasselnötter och torkade aprikoser av oslagbart bra turkisk kvalité,
köpta i en av alla nöt/frukt/turkish delight-butiker
 
Vedugnen på restaurangen Datlı Maya - en grymt trevlig restaurant
full av varm, kärleksfull, turkisk matglädje
 
PS. Kolla fler Istanbulbilder på mitt instagramkonto brevfranbageriet
 

Ett brev från en liten bagarstuga i Hälsingeskogarna...

Published 2014-06-02 in Baking,

 
Jag har varit ute och rört på mig en hel del på sistone (därav de få inläggen). Ett av resmålen var en liten bagarstuga i de vackra Hälsingeskogarna. Där har en god vän till familjen inrett en fantastiskt fin liten bagarstuga med vedugn. Helst bakar hon traditionellt hälsingetunnbröd på gammalt recept från trakten. Stugan är helt utan el och vatten och det kändes som en resa tillbaka i tiden att stå där inne i stugdunklet och höra elden spraka...
 
Det var första gången vedugnen användes efter vintern så eldningen av ugnen pågick i en dag, en natt och så en halv dag till innan för att få den ordentligt uppvärmd. Först och främst bakade vi tunnbröd och knäckebröd. Fyra olika sorter blev det, de flesta med surdeg; havre & honung; fänkål; råg; och korn. Det var första gången jag bakade i en vedeldad ugn (om man bortser från den gången jag skulle bjuda på svensk matkultur och bakade kladdkaka i en vedeldad spis i Paraguay...) så jag var väldigt nyfiken på att testa mjukt bröd också.  Det blev två vita bröd på surdeg och levain och sen bakades det potatis- och ölbröd av min käre far och till sist vedugnsgräddad pizza.
 
Bakning i vedeldad ugn är definitivt ett hantverk, det inser jag efter den här erfarenheten. Känns som att man måste bygga upp en relation till sin ugn och lära känna dess egenskapet in i minsta detalj, lära sig hur varje vrå av ugnen ger brödet karaktär genom olika temperatur och exponering. Det finns nog en hel del fördelar med en elektrisk stenugn med reglerbar värme, fuktinsläpp, timer etc. och det är nog mer troligt att jag skaffar en sådan till mitt framtida bageri, men samtidigt finns det något väldigt uråldrigt, vackert, karaktärsfullt och hantverksmässigt över bakning i vedugn. En känsla av att så har det gjorts i alla tider, elden som sprakar, vedträn som glöder, brödet tar form. Överallt i världen, också i en liten bagarstuga vid en sjö i Hälsingeskogarna.
 
Tack för upplevelsen Klara!
 
Vedugnen
 
Bakbordet med alla kavlar man kan tänkas vilja ha
 
Degarna får värma sig lite vid öppna spisen
 
Utkavlat tunnbröd
 
Ett par sekunder räckte för tunnbröden
 
Eftertorkning av bröden på den gamla vedspisen
 
Surdegs- och levainbröd i väntan på sin tur
 
Sötaste förklädet fick jag äran att ha på mig!
 
Förvånansvärt bra resultat för att vara premiärbakning i vedugn!
 

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest


LATEST POSTS



CATEGORIES



ARCHIVE




THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.



    Matbloggstoppen