Hamburgerbröd med surdeg och en löjligt god BBQ-sås

Published 2014-06-13 in Recipes: others, Recipes: sourdough bread,

 
Det har varit över 30 grader varmt här i Basel sedan en vecka tillbaka. Det kokar inne i lägenheten och man vill bara ligga nära något vattenhål, lapa isglass och vara utomhus så länge det bara går. Grilla känns som ett väldigt trevligt alternativ till att stå och svettas inomhus. Hamburgare är ju himla gott att grilla till exempel. Och vad behöver man då? Jo, riktigt goda hamburgerbröd! Och sen en grymt god BBQ-sås till det. And today is your lucky day, för jag har recept på båda två!

Hamburgerbröd med surdeg (inspirerat av ett Jan Hedh-recept)
12 st
 
Snabbfördeg:
10 g jäst
250 g mjölk
375 g vetemjöl
100 g rågsurdeg
 
Lös upp jästen i mjölken och tillsätt vetemjöl och surdeg. Knåda i 5 min i hushållsassistent (eller lite längre för hand) och forma till en jämn bulle.
Häll upp 5 liter 40-gradigt vatten i en stor bunke och lägg ner "degbullen" i vattnet. Efter ca 15 min flyter den upp till ytan. Ta upp den ur vattnet och lägg åt sidan så länge.
 
Deg:
25 g jäst
250 g mjölk
Snabbfördegen
400 g vetemjöl
100 g grahamsmjöl
200 g rågsurdeg
2 äggulor
10 g honung
65 g smör
15 g havssalt
 
Topping:
1 vispat ägg (med en nypa salt i)
100 g solrosfrön
100 g pumpakärnor
50 g sesamfrön
 
Lös upp jästen i mjölken, tillsätt snabbfördegen. Tillsätt mjöl, äggula och honung och knåda på låg hastighet i hushållsassistent i 5 min. Tillsätt smöret kör på högre hastighet i ca 10 min tills du fått en seg och elastisk deg. Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt den vila i 30 min.
Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) och låt vila i ytterligare 30 min i lådan. Upprepa slaget ytterligare en gång och låt degen sedan vila i 10 min innan du tar upp den på bakbordet. Dela degen i 80 gramsbitar och forma till runda, spända bullar. Täck över med handduk och låt vila på bänken i 10 min.
Lägg bullarna på plåtar täckta med bakplåtspapper. Strö lite vetemjöl på dem, lägg över ett bakplstspapper och tryck till så att bullarna plattas ut något.
Pensla bullarna med vispat ägg, stö över frön. Låt jäsa i ca 60 min i rumstemperatur tills de känns lufiga och lätta.
Grädda i 250 grader i ca 12 minuter. Dela dem på mitten och grilla snittytan lätt innan du bygger din hamburgare!
 
Snabbfördegen innan den flutit upp
 
Snabbfördegen efter den flutit upp
 
 
(En löjligt god) BBQ-sås
 
Ingredienser:
500 g körsbärstomater eller kvisttomater
2 vitlöksklyftor
1 liten röd chili
1 dl vatten
1/2 dl mörk sirap
1/2 dl farinsocker
3 msk kinesisk soja
2 msk rödvinsvinäger
2 msk worcestersås
1/2 tsk tabasco
 
Gör så här:
Skär tomaterna i bitar. Skala vitlöken. Kärna ur chilin. Lägg tomater, vitlök och chili i en kastrull och tillsätt alla övriga ingredienser. Låt koka utan lock ca. 15-20 min, tills det mesta av vätskan kokat bort och såsen antagit en lite tjockare konsistens. Mixa såsen med mixerstav. Låt kallna och häll upp i glasburk. Låt den gärna stå till sig en dag i kylen innan den serveras. Kan sparas i kylskåp i flera veckor.
 
 
 

Comments

Comment this post
Will not be published

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest




CATEGORIES



ARCHIVE




THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.



    Matbloggstoppen