Sverigebesök och ett färgglatt surdegsbröd med nötter och frukt (även kallat Påska)

Published 2014-04-25 in Recipes: sourdough bread,

Den här helgen skulle jag gått en fördjupningskurs i surdegsbakande på Saltå Kvarn. Tyvärr har kursen blivit inställd pga för få anmälda, men eftersom ombokningsbara biljetter för mig är ett icke-koncept befinner jag mig trots detta missöde ändå i Sverige denna helg. Får jaga vidare efter kurser för att nå upp till mitt mål att gå 2 st under 2014. I vilket fall som helst är det väldigt härligt att vara hemma och hälsa på, det är något speciellt med våren här uppe i Norden, det är något med ljuset... och med hårdbrödet! Har redan inhandlat standardpaketet att ta med tillbaka till Schweiz: så mycket hårt bröd jag får plats med plus mattidningar och lakrisal. Fanns plats i väskan efter att jag dumpat ur gruyèreostarna...
 
On another note, det har efterfrågats recept på brödet jag gjorde i påskas: ett färgglatt bröd med "hemliga" ingredienser som jag levererade under flaggen The running baker till ett par kunder i Basel som "påskbröd". De av er som följer mig på Instagram (brevfranbageriet) har kanske sett bilder på detta brödet ackompanjerat av ett par påskkycklingar. För att skapa ett bröd som kändes påsk letade jag runt i skafferiet efter så färgglada ingredienser som möjligt. Resultatet blev:
 
"Påska" - surdegsbröd med valnötter, pistagenötter, aprikoser, tranbär, gula russin och äpple
2 st bröd
 
Ingredienser:
350 g surdeg (hälften vetesurdeg, hälften rågsurdeg)
500 g vatten
400 g rågsikt (schweiziska varianten är mycket ljusare än den svenska, därav det ljusa resultatet)
500 g vetemjöl
5 g jäst
20 g salt
75 g torkade aprikoser
50 g gula sultanrussin
50 g torkade tranbär
50 g tärnat äpple
50 g valnötter
40 g illgröna pistagenötter
 
Torkade äppelringar till dekoration
 
Gör så här:
Blötlägg torkade aprikoser, torkade tranbär och russin ett par timmar innan du börjar baka.
Blanda alla ingredienser utom salt, frukten och nötterna i hushållsassistent i 15 min på låg hastighet. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 5 min.Tillsätt frukten och nötterna och låt det blandas om. Låt degen vila i bunken i 30 min.
Vält upp degen på mjölat bakbord och forma till två runda bullar (runddriv). Låt vila i 10 min på bänken. Återupprepa runddrivningen och lägg bröden i mjölade jäskorgar. Låt de jäsa övertäckta en dryg timme i rumstemperatur. Ställ sedan in bröden i kylen över natten.
 
Sätt ugnen på 275 grader ca. 1 timme innan gräddning så att bakstenen (ifall du använder en) hinner bli riktigt varm.
Snitta bröden och skjutsa in dem i ugnen. Spruta in ordentligt med vatten med en blomspruta. Sänk direkt till 250 grader. Efter 20 min, sänk värmen till 200 grader. Grädda i totalt 35 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger mot slutet för att släppa ut ångan och bygga upp skorpan.
Efter att bröden svalnat dekorerade jag dem med torkade äppelringar som jag fäste på bröden med sockerlim (smält socker i en stekpanna tills det blir brunt och bubblar). 
 
 
 
 
 
 

Påskgodis: kanderade nötter med lönnsocker och citron

Published 2014-04-18 in Recipes: others,

Jag har två små påskägg av papper och 4 gula små kycklingar. Det är mitt kompletta påskpynt. I ett land där det är betydligt glesare mellan lösgodishyllorna än i Sverige vet jag inte riktigt vad jag ska stoppa i äggen. Kollade runt lite i mina skåp och hittade en väldig massa socker; råsocker, farinsocker, muscovadosocker, kokossocker, björksocker, lönnsocker, strösocker, pärlsocker, florsocker.... En citron hade jag också och en väldigt massa nötter. Det måste man ju kunna göra något gott av.
 
 
 
Det visade sig att det kunde man definitvt göra. Här kommer receptet:
 
Kanderade nötter med lönnsocker och citron
 
Ingredienser:
400 g blandade nötter (jag tog macadamianötter, mandlar och cashewnötter)
4 msk socker (jag tog 2 msk råsocker + 2 msk lönnsocker)
3 tsk citronsaft
skalet från 1 riven citron
3 tsk smör
 
Gör så här:
Rosta nötterna i en torr skekpanna. Lägg åt sidan i en skål.
Häll socker, citronsaft och citronskal i en stekpanna. Värm tills det bubblar.
Blanda i nötterna, rör om tills alla nötterna täckts med sockersmeten.
Tillsätt smöret, låt smälta och rör om.
Häll upp nötterna på bakplåtspapper och låt svalna. Bryt i bitar och förvara i glasburk med bakplåtspapper mellan lagren.
 
 
GLAD PÅSK!
 
 

The running baker - Easter special!

Published 2014-04-17 in My bakery, The running baker,

Det är påsk! The running baker levererar påskinspirerat bröd på fredag 18 april. Jag bakar och springer (inom Basel stad), du betalar och njuter! Jag kommer att baka:
  • 4 st färgglada påsksurdegsbröd - hemliga ingredienser
  • 2 st grova rågsurdegsbröd med hel råg och rågkross
Pris: 5 franc per bröd.
Leveranstid: fredag 18 april mellan kl 15-18
Du säkrar ditt/dina bröd genom att skriva en kommentar till det här inlägget med vad du vill ha, när du vill ha det och vart du vill ha det levererat. Jag konfirmerar din beställning. 
 
PS. Engelbergsleverans kan lösas - låt mig veta ifall du vill ha brödet levererat dit!
 

 
It's Easter! The running baker will be delivering Easter-inspired bread on Friday 18th April. I bake and run (within the city of Basel), you pay and enjoy! I will be baking:
  • 4 colorful Easter sourdough breads - secret ingredienses.
  • 2 rye sourdough breads with whole and crushed rye 
Price: 5 francs per bread
Delivery time: Friday 18th April between 3-6 pm
You make sure to get your bread/s by writing a comment to this post indicating which bread/s you want, when you want it and where you want it delivered. I will confirm your order.
 

Alpliv och surdegssvans

Published 2014-04-12 in Entrepreneurship, Recipes: sourdough bread,

Sitter uppe i Engelberg och skriver. Solvarm i ansiktet och skönt trött i benen efter en dag uppe på berget. Många helger kommer att spenderas här framöver eftersom vi numera hyr en liten lägenhet i byn. Helt underbart att ha närmre till skidåkningen! Idag låg toppen Titlis inbäddad i moln mest hela dagen och såhär i slutet av säsongen är pisterna "slushiga" av korning snö. Men jag gillar det, man surfar liksom omkring i sörjan och har det gott ändå!
 
I fredags innan jag körde hit var jag på s k entreprenörskafé i Basel. Det gav bra input att gå dit, inte minst för att bara träffa andra med hög energi kring ämnet starta eget. Träffade en hel del skoj personer, allt från kläddesigners till event managers till blivande caféägare. Väldigt kul att höra vad de funderar på, berätta om sin egen idé och grymt bra att få mer hands-on info om hur man går tillväga om man vill dra igång en verksamhet i Schweiz. Vi ska gå in djupare på ämnet start ups nästa gång, den här gången var mer en presentation av deltagarna och deras idéer.
 
Mellan skidåkning och kaféträffar har jag bakat bröd också. Utgick från ett recept jag har lagt upp tidigare, men ändrade jäsningsprocessen lite, lade till en del ingredienser och ändrade formen på det. Blev väldigt nöjd med både smak, konsistens och utseende. Storgillar att göra såna här svansar på bröd! Här kommer recept på "Surdegssvans":
 
Surdegssvans - surdegsbröd på vete, råg, durum och en massa frön
2 st
 
Ingredienser:
150 g levain/fördeg (kvällen innan jag ska baka blandar jag 100 g vetemjöl, 100 g fullkornsvetemjöl, 200 g ljummet vatten och täcker över med plast)
150 g vetesurdeg
580 g vatten
450 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
200 g durummjöl
50 g gult linfrö
20 g salt
Fröblandning att doppa bröden i: linfrö, vallmofrö, solrosfrö, pumpafrö
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet i hushållsassistenten och kör på låg hastighet i 10 min.
Häll i saltet och kör i 5 min till på högre hastighet. Låt vila i bunken i 30 min.
Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 2 timmar. Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) direkt när du lägger ner den i lådan och sedan 2 ggr till under jäsningstiden.
Vält upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till 2 st runda, spända bullar. Låt bullarna vila på bänken i 30 min.
Forma bullarna till limpor med smalare ändar. Spruta vatten (med en blomspruta) på den släta sidan och vänd ner den i fröblandningen. Lägg limporna med skarven nedåt på en välmjölad handduk på bricka. Se till att bröden har stöd på båda sidor (jag använder mig oftast av två upp- och nedvända bakformar och så drar jag upp handduken emellan bröden så att de inte klibbar ihop). Täck bröden med en handduk och ställ dem i kylen över natten.
 
Sätt ugnen på 275 grader ca. 1 timme innan gräddning så att bakstenen (ifall du använder en) hinner bli riktigt varm.
Snitta bröden och skjutsa in dem i ugnen. Spruta in ordentligt med vatten med en blomspruta. Sänk direkt till 250 grader. Efter 20 min, sänk värmen till 200 grader. Grädda i totalt 35 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger mot slutet för att släppa ut ångan och bygga upp skorpan.
 
Gult ekologist linfrö
 
Surdegssvansar på jäsning
 
Färdiggräddad
 
Surdegssvans funkar väldigt bra till Engelbergsostbrickan
 
 

Entreprenörskafé och starta-eget-resurser

Published 2014-04-09 in Entrepreneurship,

Jag behöver skapa mig bättre förståelse för möjligheter och eventuella omöjligheter med att starta företag i Schweiz. Därför ska jag gå på entreprenörskafé på fredag! Det anordnas av Professional Women's Group of Basel. Har inte varit i kontakt med dem förut, och har ingen aning om vad träffen kommer att ge, men förhoppningen kan jag få svar på frågor som t.ex. Var registrerar man ett nytt företag? Vad kostar det? Hur fungerar beskattning av företag? Hur ser lagstiftning kring livsmedelshantering ut? Hoppas också på att träffa lite kul människor med bra energi, idéer och erfarenheter.
 
Annars fascineras jag av svensk pragmatism på sidan verksamt.se med prisberäkningsverktyg och mallar för affärsplan - enkelt, tydligt, straight forward. På almi.se och schweiziska startups.ch finns också en hel del bra info och rådgiviningsmöjligheter om man vill starta företag i Sverige respektive Schweiz.
 
För lite mer personlig och inspirerande starta-eget-boost med bagerifokus gillar jag det här inlägget på Sara Bakar-bloggen.
 
Nu ska jag gå och sätta en fördeg. God natt!
 
 

Bretzels/Pretzels

Published 2014-04-01 in Recipes: others,

 
Ett av mina favoritbröd i Schweiz är bretzels. I USA heter de pretzels och i Sverige vet jag inte...saltkringlor? Sega, salta och väldigt goda till öl är de iallafall. Jag köper ofta en på tågstationen i Luzern innan jag hoppar på tåget hem till Basel.
 
Bretzels - ca 15 st
 
Börja med en fördeg:
10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl
 
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och knåda i 10 min. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar eller i kylen över natten.
 
Fortsätt med:
10 g jäst
160 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g rumsvarmt smör
15 g salt
 
Häll fördegen i hushållsassistenten. Lös upp jästen i mjölken i en separat bunke. Häll vätskan över fördegen. Tillsätt mjöl och honung. Kör assistenten tills degen blandat ihop sig, ca. 4 min. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i 10 min. Låt degen vila i bunken i 30 min.
Vält upp degen på ett bakbord (utan mjöl). Dela i 15 delar. Forma dem avlånga, ca. 40 cm, och låt dem vara lite tjockare på mitten, forma till kringlor (se video) och låt jäsa i 45 min under bakduk.
 
Till sist behöver du det här:
1,5 l varmt vattten
60 g kaustiksoda/natriumhydrogenkarbonat (kan köpas på apotek)
Grovsalt att strö över kringlorna
 
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet. Tag av det från plattan och häll i 60 g kaustiksoda/natriumhydrogenkarbonat, lite i taget (det skummar ordentligt!). Rör om. Gör ett litet snitt i bretzlarna längsgående på den tjocka delen. Doppa försiktigt ner en bretzel i taget i vätskan med hjälp av en hålslev. OBS! Använd förkläde och handskar - det kan vara frätande. Lägg bretzlarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över grovsalt. Grädda i ca 12-15 min, tills de fått fin färg.
 
Innan jäsning
 
Bretzel i natriumhydrogenkarbonatsbad
 
Färdiggräddade bretzels
 

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest


LATEST POSTS



CATEGORIES



ARCHIVE




THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.



    Matbloggstoppen