Kladdig pepparkaka
Detta är ett recept för dig som gillar pepparkaksdeg mer än själva pepparkakorna och för dig som är ett fan av kladdkaka (jag tänker mig att det är samma sorts personer...). En väldigt god, kladdig kaka med julig känsla!
Kladdig pepparkaka
Ingredienser:
120 g smör
1 dl råsocker
0,75 dl brun farin
0,75 dl mörk sirap
2 ägg
2 skrapade vaniljstänger (eller 1 tsk vaniljsocker)
1 tsk bakpulver
3 tsk pepparkakskrydda (färdig blandning)
5,5 dl vetemjöl
Sockersprits:
drygt 1 dl florsocker
1 krm vaniljsocker
1 msk mjölk
Silverkulor till dekoration
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader. Smörj en form med löstagbar kant, ca 22 cm i diameter.
Blanda smör och socker tills det är krämigt. Tillsätt sirapen och rör tills det blandats. Tillsätt äggen. Blanda i vaniljen från vaniljstången. Blanda bakpulver, pepparkakskrydda och mjöl. Rör ner mjölblandingen, lite i taget, i smörblandningen.
Häll smeten i formen och grädda i 20 min, tills kakan börjar bli gyllenbrun och inte längre glänser på ytan.
Låt kakan svalna helt. Blanda ingredienserna till spritsen och häll spritsen i antingen en strut av bakplåtspapper eller ta en plastpåse och klipp ett litet hål i ena hörnet som du spritsar igenom. Dekorera med silverkulor.