Ett bageri i varje gathörn
Bakuppdrag till whiskeyprovning
Min svarta bok
Jag har en sån där svart, lite gammaldags anteckningsbok. Den har blivit lite mjölig och vissa sidor något kladdiga av deg. Boken innehåller tips värda guld. Det mesta som står nedskrivet där plitade jag ner under tre dagar förrförra veckan när jag var uppe och bakade med fantastiskt duktiga Lena som äger och driver Bolins Bageri i lilla Fridhemsberg utanför Ullared. Ett helt fantastiskt fint litet bageri med otroligt goda bröd, bullar och kakor (missa för allt i världen inte det om ni har vägarna förbi!). Jag hade turen att träffa Lena under en kurs med bagarkonungen Jan Hedh förra året och sen dess har hon hunnit starta sitt lilla bageri - himla imponerande! Det var otroligt lärorikt att få vara med och baka från morgon till kväll, se hur hela flödet i bageriet fungerar, sätta degar, runddriva, jäsa, grädda... Sen var det så mysigt att få kliva in i bageriet tidigt på morgnarna, känna värmen och dofterna efter en kolsvart cykeltur genom skogen... Efter de där dagarna känner jag att oj, vad mycket jag har kvar att lära, och det gav ordentligt med mersmak, vill bara baka, baka, baka...öva, öva, öva...fylla den svarta boken med fler guldtips.
Platsproblem och ny frukostfavorit
Bageridrömmar
Det är tidig höstmorgon. Det känns friskt i luften och nästan nyper i kinderna. Jag står på trappan till vårt hus. Jag värmer händerna kring en kopp kaffe och kikar lite nyvaket ut över gården, över vattnet som ligger lugnt därnere. Jag tar ett steg tillbaka in i hallen och kliver i mina träskor. Vandrar lugnt över gårdsplanen till mitt lilla bageri. Därinne ligger degarna och jäser, ugnen är uppvärmd och redo att förvandla deg till bröd. Jag slår på radion och hör någon glad melodi. Börjar min dag. I mitt bageri...
Så ser min romantiska drömbild ut om hur mina morgnar kommer att te sig när jag startar mitt bageri. Jag är fullt medveten att verkligheten många gånger kommer att vara en annan; jag släpar mig förmodligen ut med påsar under ögonen, antagligen i slitna gympaskor (hur bekvämt är det att gå i träskor hela dagen?), det är kolsvart och kallt… Men det spelar inte så stor roll. Min dröm är värd att förverkligas om jag så bara får en enda sån där romantisk morgon per år. Det vet jag. Det var därför jag bestämde mig för att starta den här bloggen, som en dokumentation av vägen dit. Vägen fram till mitt lilla bageri.