Jag pendlar till jobbet i Luzern. På min promenad från tågstationen till kontoret passerar jag fyra bagerier. Det tycker jag om. I Luzern tycker jag mig se bagerier i vart och vartannat gathörn (kan vara önsketänkande...men många bagerier är det, det tycker man nog även om man inte drömmer om att öppna ett eget..). När jag gick kurs för Jan Hedh förra året prisade han de schweiziska bröden intensivt. Och det finns mycket goda bröd, det gör det (jag har ett litet utforskningprojekt på gång på det temat, men det blir nästa inlägg...). Det är en helt annan bagerikultur här än hemma i Sverige och folk köper sitt bröd på daglig basis. Det finns oftast bara små frysfack i lägenheterna så det är ingen "frysa in-kultur" på samma sätt som i Sverige. Mjölutbudet i butikerna vittnar också om att folk helst köper bröd. Det finns tyvärr oftast bara vetemjöl och en eller två andra mjölsorter. Jag flyger ofta ner mjöl från Sverige när jag varit hemma på besök, men det är ju rätt tungt...har nu hittat en lokal kvarn -
Mühle Maisprach som har ett stort, härligt utbud av mjölsorter. Tänkte bege mig dit i helgen på ett litet studiebesök.
De fyra bagerierna jag passerar på vägen till jobbet.
"Supergott surdegsbröd mmmhh..."