The running baker likes rye bread!

Published 2014-03-27 in My bakery, The running baker,

The running baker fokuserar på rågbröd och levererar imorgon fredag 28 mars. Jag bakar och springer (inom Basel stad), du betalar och njuter! Jag kommer att baka:
  • 2 st grova rågsurdegsbröd kryddade med kummin. Grovt, syrligt och nordiskt.
  • 2 st rågsurdegsbröd fullproppade med tranbär, solrosfrön och annat "gött"
Pris: 5 franc per bröd.
Leveranstid: fredag 28 mars mellan kl 15-18 (för Engelbergbor: se PS)
Du säkrar ditt/dina bröd genom att skriva en kommentar till det här inlägget med vad du vill ha, när du vill ha det och vart du vill ha det levererat. Jag konfirmerar din beställning. 
 
PS. Engelbergsleverans kan ev. lösas - låt mig veta ifall du vill ha brödet levererat dit!
 

 
The running baker focuses on rye bread and will be delivering tomorrow Friday 28th March. I bake and run (within the city of Basel), you pay and enjoy! I will be baking:
  • 2 rustic rye sourdough breads with caraway. A bit of nordic feel to these breads.
  • 2 rye sourdough breads with cranberries, sunflower seeds and other good stuff
Price: 5 francs per bread
Delivery time: Friday 28th March between 3-6 pm
You make sure to get your bread/s by writing a comment to this post indicating which bread/s you want, when you want it and where you want it delivered. I will confirm your order.
 
 

Schweizisk perfektion och ett surdegsbröd med dinkel, rostade hasselnötter och aprikoser

Published 2014-03-24 in My bakery, Recipes: sourdough bread,

Förra veckan kollade jag på en schweizisk armébagerivagn som en möjlighet att sätta hjul på mina bageriplaner. Vagnen var fascinerade - ett helt komplett bageri med degblandare för 60 kg deg, 3 enorma ugnar
som kan värmas med el, olja eller ved, jässkåp, vattensystem, plåtar...allt vad man behöver för att baka bröd ute i fält! Detaljer som små behållare för vatten bredvid varje ugn för att kasta in vid gräddning, en vattenkran som precis räckte fram till degblandaren för att kunna tappa upp vatten direkt, yxa för att kunna hugga ved...varenda detalj var schweizisk perfektion. Hela ekipaget väger 10,3 ton och måste köras med tung lastbil... Det faktumet begränsar mig något i tanken om det mobila bageriet. Efter att ha sovit på det en natt bestämde mig för att även om vagnen var grym på många sätt så var det inte min vagn. Jag fortsätter således jakten på mitt bageri.
 
Till vänster: vedinkastet på det schweiziska fältbageriet
 
I helgen fick jag en liten beställning på ett bröd tills på tisdag morgon. För att få det att klaffa med jobb och annat fick jag tänka om bakschemat från det vanliga "låt-jäsa-kallt-över-natten-mönstret". Så i söndags kväll lade jag aprikoser i blöt och matade surdegarna. I morse (måndag) satte jag degen innan jag stack till jobbet och satte in den i kylen över dagen och nu (måndag kväll) plockade jag just ut bröden ur ugnen.
 
Surdegsbröd med dinkel, rostade hasselnötter och aprikoser - 2 st
 
Ingredienser:
500 g vatten
150 g vetesurdeg
150 g rågsurdeg
400 g vetemjöl
400 g ljust dinkelmjöl
20 g honung
25 g salt
100 g hasselnötter
100 g torkade aprikoser (välj definitivt ekologiska - smakar mycket mer)
 
Gör så här:
Dag 1, kväll: Rosta hasselnötterna i torr stekpanna. Lägg de torkade aprikoserna i blöt över natten/dagen (8 timmar). Mata surdegarna.
 
Dag 2, morgon: Låt aprikoserna rinna av. Spar vätskan och blanda med vattnet (total vätskemägd: 500 g). Klipp aprikoserna i mindre bitar.
Blanda alla ingredienser utom salt i hushållsassistenten på låg hastighet i 10 min. Tillsätt saltet och kör på högre hastighet i 5 min tills degen blivit riktigt spänstig och elastisk. Blanda i hasselnötterna och de avrunna aprikoserna.
Lägg degen i en inoljad plastlåda och med lock och låt den vila i 30 min i rumstemperatur. Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) 2 ggr innan den åker in i kylskåpet över dagen (12 timmar).
Ta fram degen ur kylen och låt den stå framme i rumstemperatur i 2 timmar. Sätt på ugnen på 250 grader en timme innan gräddning. Vält upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Riv (=forma till runda bullar) till 2 st spända bullar. Låt bullarna vila på bänken i 10 min. Forma till limpor och lägg i mjölade jäskorgar. Låt jäsa i 2 timmar i rumstemperatur (gärna lite extra varmt) tills degen känns färdigjäst och "flexar tillbaka" när du trycker på den med fingret.
Snitta bröden och sätt in dem i 250-gradig ugn (helst på baksten) och spruta in ordentligt med vatten med en blomspruta. Efter 5 min, sänk värmen till 200 grader. Öppna ugnsluckan efter 20 min för att släppa ut ångan och bygga upp skorpan. Grädda i totalt ca 55 min eller tills brödets innetemperatur är 98 grader.
 
Ingredienser: havssalt, honung, rostade hasselnötter,
ekologiska aprikoser och mjöl från Baseltrakten
 
Bröden innan jäsning i jäskorgarna
 
Färdiggräddade
 
Trevlig skorpa
 

Bageri på hjul

Published 2014-03-16 in Entrepreneurship, My bakery,

Efter 2,5 veckas resande i Tanzania och Zambia är jag hemma i Basel igen. Surdegarna är matade och pigga (de behövde bara en enda matning för att komma igång igen efter sin kylskåpstillvaro!). I förrgår rörde jag ihop en levain och imorse gräddade jag nötbrödet som stått och jäst sedan igår. Terapi att få jobba med degar igen efter att ha fokuserat på jobb 24/7 i drygt två veckor.
 
Innan jag stack iväg på jobbresa började jag spåna på tankar kring ett mobilt bageri; att ta mikrobageritanken vidare och sätta hjul på den. Tänk att kunna driva bageri utan att vara låst till en plats...det hade varit helt optimalt!
Food trucks är ju i ropet lite överallt och det finns oändligt många källor till inspiration om man kollar runt lite. Jag skulle dock inte vilja åka runt och bara sälja bröd, jag skulle vilja åka runt och baka bröd, i ett komplett bageri på hjul. Självklart är jag inte först med den här tanken, det finns andra som också vill rulla runt och baka, bl.a. Del Popolo's mobila pizzeria i San Fransisco, som nog kan vara bland det grymmaste jag sett: en ombyggd container med originalpizzaugn från Napoli med ena sidan i glas så att hela tillverkningsprocessen är synlig! Spanade intensivt på överginva containrar under resan och funderade på hur man enklast skulle kunna skeppa hem en...
 
 
Fältbageriet utanför Svenljunga är ett annat inspirerade exampel på mobilt bageri där de bakar i två militära bagerivagnar. Är sugen på att åka dit och hälsa på - ska försöka få till det snart. En av deras bagerivagnar kommer från den schweiziska armén och eftersom jag befinner mig på plats i Schweiz började jag kolla runt ifall det finns fler vagnar att få tag på...och det visar det sig att det gör! Har luskat reda på en vagn som står en halvtimmes resa härifrån Basel som jag ska åka och inspektera på onsdag. Den ska tydligen vara i fint skick och vara komplett försedd med 3 ugnar, jässkåp och degblandare. Är så nyfiken på att titta närmare den! Huruvida det blir köp eller inte får jag ta ställning till efter titten. Den är inte helt gratis och för att få köra den behöver jag nog uppgradera körkortet...men tanken är som sagt grymt lockande, tänk att köra runt med ett litet bageri, kunna stanna varsomhelst och baka! Visst, diverse tillstånd och formaliteter för att kunna bedriva en sådan verksamhet behövs säkerligen, men steg 1 är en vision, sen kan man jobba på den realistiska planen...
 
 

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest


LATEST POSTS



CATEGORIES



ARCHIVE




THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.



    Matbloggstoppen