Ett mikrobageri är ett bageri i liten skala som producerar en begränsad mängd bröd (t.ex. 2 dgr/vecka) för småskalig försäljning. Det kan drivas från ditt egna kök, källare, garage, friggebod eller någon annan del av ditt hem som du omvandlat till bageri, eller alternativt från en lokal som du har tillgång till (t.ex. skolkök, restaurang) Ett mikrobageri kan vara vinstdrivande, eller drivas bara för nöjes skull. Det kan drivas av enskilda personer eller av flera personer.
Om man googlar 'micro bakery' så får man rejält många intressanta träffar i framförallt USA, Storbritannien och Australien. Bl.a. kan man läsa om det i amerikanska
Wall Street Journal och brittiska
The Independent. Folk diskuterar hur man startar micro bakeries på
The Fresh Loaf och det skrivs om containerbagerier och Bread Angels på
Virtuous Bread. Vissa har framgångsrikt
crowdfundat för att starta ett micro bakery och på
Real Bread Campaign finns länkar på ämnet... Det finns en hel del engelskspråkigt att inspireras av med andra ord!
Googlar man däremot 'mikrobageri' på svenska (eller för den delen 'micro-bäckerei' på tyska) så får man ett betydligt mindre antal intressanta träffar. Det är lite synd för jag hade gärna besökt ett par mikrobagerier antingen här i Schweiz eller i Sverige och träffat människorna bakom. Har tyvärr inga resor planerade till varken de förenta staterna, det förenade kungariket eller de förenade där down under...
Just nu passar det inte riktigt för mig att dra igång ett fullskaligt bageri så därför lockar den här mikrobageri-tanken mig. Det kliar ju i mig att starta upp någonting! Jag har hittills inte definierat min '
The running baker'-verksamhet, men när jag dykt djupare i definitionerna av mikrobagerier skulle jag nog säga att min nuvarande s k "bageriverksamhet" är ett nanobageri :) På vägen till mitt framtida bageri skulle man alltså kunna säga att jag är på andra pinnen på nano - mikro - makro-stegen:
- Baka för eget bruk
- Baka för vänner (det är här jag är för tillfället)
- Baka för grannar (hit skulle jag enkelt kunna utöka 'The running baker')
- Baka för en marknad (detta ska jag undersöka närmre - hade varit grymt kul!)
- Baka för en lokal affär (ett senare steg)
- Baka för flera lokala affärer (ett ännu senare steg)
- Sadla om helt och starta eget... (målet)
Detta får bli första inlägget på temat mikrobageri och början på en plan för uppskalning av mitt bakande...