Sitter uppe i Engelberg och skriver. Solvarm i ansiktet och skönt trött i benen efter en dag uppe på berget. Många helger kommer att spenderas här framöver eftersom vi numera hyr en liten lägenhet i byn. Helt underbart att ha närmre till skidåkningen! Idag låg toppen Titlis inbäddad i moln mest hela dagen och såhär i slutet av säsongen är pisterna "slushiga" av korning snö. Men jag gillar det, man surfar liksom omkring i sörjan och har det gott ändå!
I fredags innan jag körde hit var jag på s k entreprenörskafé i Basel. Det gav bra input att gå dit, inte minst för att bara träffa andra med hög energi kring ämnet starta eget. Träffade en hel del skoj personer, allt från kläddesigners till event managers till blivande caféägare. Väldigt kul att höra vad de funderar på, berätta om sin egen idé och grymt bra att få mer hands-on info om hur man går tillväga om man vill dra igång en verksamhet i Schweiz. Vi ska gå in djupare på ämnet start ups nästa gång, den här gången var mer en presentation av deltagarna och deras idéer.
Mellan skidåkning och kaféträffar har jag bakat bröd också. Utgick från ett
recept jag har lagt upp tidigare, men ändrade jäsningsprocessen lite, lade till en del ingredienser och ändrade formen på det. Blev väldigt nöjd med både smak, konsistens och utseende. Storgillar att göra såna här svansar på bröd! Här kommer recept på "Surdegssvans":
Surdegssvans - surdegsbröd på vete, råg, durum och en massa frön
2 st
Ingredienser:
150 g levain/fördeg (kvällen innan jag ska baka blandar jag 100 g vetemjöl, 100 g fullkornsvetemjöl, 200 g ljummet vatten och täcker över med plast)
150 g vetesurdeg
580 g vatten
450 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
200 g durummjöl
50 g gult linfrö
20 g salt
Fröblandning att doppa bröden i: linfrö, vallmofrö, solrosfrö, pumpafrö
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet i hushållsassistenten och kör på låg hastighet i 10 min.
Häll i saltet och kör i 5 min till på högre hastighet. Låt vila i bunken i 30 min.
Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 2 timmar. Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) direkt när du lägger ner den i lådan och sedan 2 ggr till under jäsningstiden.
Vält upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till 2 st runda, spända bullar. Låt bullarna vila på bänken i 30 min.
Forma bullarna till limpor med smalare ändar. Spruta vatten (med en blomspruta) på den släta sidan och vänd ner den i fröblandningen. Lägg limporna med skarven nedåt på en välmjölad handduk på bricka. Se till att bröden har stöd på båda sidor (jag använder mig oftast av två upp- och nedvända bakformar och så drar jag upp handduken emellan bröden så att de inte klibbar ihop). Täck bröden med en handduk och ställ dem i kylen över natten.
Sätt ugnen på 275 grader ca. 1 timme innan gräddning så att bakstenen (ifall du använder en) hinner bli riktigt varm.
Snitta bröden och skjutsa in dem i ugnen. Spruta in ordentligt med vatten med en blomspruta. Sänk direkt till 250 grader. Efter 20 min, sänk värmen till 200 grader. Grädda i totalt 35 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger mot slutet för att släppa ut ångan och bygga upp skorpan.
Gult ekologist linfrö
Surdegssvansar på jäsning
Färdiggräddad
Surdegssvans funkar väldigt bra till Engelbergsostbrickan