Upphovsrätt på recept?
En sak som har slagit mig i bloggandet är hur det egentligen fungerar med upphovsrätt på recept. När man bakar och sen publicerar recept på sin blogg exempelvis så utgår man (iallafall jag) ofta från andras recept på bloggar eller i böcker. Jag skriver alltid ut källan när jag använder mig av någon annans recept, även om jag ändrar smågrejer i recepten. För att undvika klammeri med rättvisan och av ren nyfikenhet kollade jag upp detta lite närmare och så här säger lagen:
"För att ett alster ska anses vara ett verk måste det ha uppnått verkshöjd. Det innebär att verket ska visa upp originalitet eller individuell särprägel som ett resultat av upphovsmannens personliga skapande. Det är med andra ord upphovsmannens säregna sätt att uttrycka något som skyddas, inte de idéer eller fakta som verket kan innehålla." Källa: regeringen.se
1927 fastslog Högsta Domstolen att ett matrecept inte uppfyller de kriterier som ställs för att det ska uppnå en verkshöjd.
Detta betyder:
- Det finns ingen upphovsrätt på recept, eftersom ett recept inte anses vara ett litterärt verk.
- Däremot ifall man i t.ex. i en roman låter en av karaktärerna baka ett bröd och beskriva hur karaktären gör så är en sådan beskrivning upphovsrättsskyddad, medan en beskrivning av hur man rent allmänt går tillväga för att baka ett bröd och vilka ingredienser som behövs inte är upphovsrättsskyddad.
- Det är bara bilder i recept som författaren kan hävda upphovsrätt på.
Så blogga på bara - bra recept är till för att spridas!