Bretzels/Pretzels
Ett av mina favoritbröd i Schweiz är bretzels. I USA heter de pretzels och i Sverige vet jag inte...saltkringlor? Sega, salta och väldigt goda till öl är de iallafall. Jag köper ofta en på tågstationen i Luzern innan jag hoppar på tåget hem till Basel.
Bretzels - ca 15 st
Börja med en fördeg:
10 g jäst
10 g jäst
125 g vatten
180 g vetemjöl
Blanda ut jästen i vattnet. Tillsätt mjölet och knåda i 10 min. Täck med plast och låt jäsa i rumstemperatur i 3 timmar eller i kylen över natten.
Fortsätt med:
10 g jäst
160 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g rumsvarmt smör
15 g salt
160 g rumsvarm mjölk
375 g vetemjöl special
5 g honung
25 g rumsvarmt smör
15 g salt
Häll fördegen i hushållsassistenten. Lös upp jästen i mjölken i en separat bunke. Häll vätskan över fördegen. Tillsätt mjöl och honung. Kör assistenten tills degen blandat ihop sig, ca. 4 min. Tillsätt saltet och öka hastigheten, kör i 10 min. Låt degen vila i bunken i 30 min.
Vält upp degen på ett bakbord (utan mjöl). Dela i 15 delar. Forma dem avlånga, ca. 40 cm, och låt dem vara lite tjockare på mitten, forma till kringlor (se video) och låt jäsa i 45 min under bakduk.
Till sist behöver du det här:
1,5 l varmt vattten
60 g kaustiksoda/natriumhydrogenkarbonat (kan köpas på apotek)Grovsalt att strö över kringlorna
Sätt ugnen på 225 grader. Koka upp vattnet. Tag av det från plattan och häll i 60 g kaustiksoda/natriumhydrogenkarbonat, lite i taget (det skummar ordentligt!). Rör om. Gör ett litet snitt i bretzlarna längsgående på den tjocka delen. Doppa försiktigt ner en bretzel i taget i vätskan med hjälp av en hålslev. OBS! Använd förkläde och handskar - det kan vara frätande. Lägg bretzlarna på en plåt med bakplåtspapper och strö över grovsalt. Grädda i ca 12-15 min, tills de fått fin färg.
Innan jäsning
Bretzel i natriumhydrogenkarbonatsbad
Färdiggräddade bretzels