Gårdagskvällen gick alltså i whiskyns tecken och det var ett digert utbud av ädla drycker vi fick äran att smaka på. Ska inte gå närmare in på det, och jag är heller ingen whiskykännare, men nämner namnet på min favorit: Murray McDavid Auchroisk 1992, ifall nån gillar whisky... Nu till det väsentliga: efterrätten! :) De vita "browniesarna" med choklad- och whiskyganache fick bra betyg av gänget. Ingen hälsokur direkt, men det tycker jag inte efterrätter ska vara heller. Här kommer en bild på resultatet (dekorerades sen med riven vit choklad, men eftersom den skulle fraktas över halva stan så gjordes det på plats):
Här kommer som utlovat receptet:
Ingredienser:
225 g smör
175 g hackad vit choklad
3 ägg
2 äggulor
350 g strösocker
200 g vetemjöl
1 nypa salt
150 g valnötter
Choklad- och whiskyganache
50 g vispgrädde
150 g mörk choklad
1 msk smör
1 msk whisky (eller mer ifall man vill ha tydligare whiskysmak)
Riven vit choklad till garnering (eller nåt annat skoj)
Så här gjorde jag:
Smält smöret och blanda i chokladen. Rör tills chokladen smält.
Vispa äggen, äggulorna ch sockret riktigt pösigt. Blanda mjälet och saltet och rör sen ner det lite i taget tills man får en jämn, härligt plufsig smet. Rör ner chokladsmeten under omrörning. Vänd till sist ner nötterna.
Lägg ett bakplåtspapper i en form och smöra pappret. Häll i smeten.
Grädda kakan i 180 grader i 20-25 min (beroende på hur kladdig man vill ha den, jag tog ut den hade "stannat" i mitten) och låt den sen svalna i formen.
Ganache: Koka upp grädden och rör ner chokladen, bit för bit, tills krämen är slät. Rör ner smörklicken och whiskyn.
Vänd kakan upp och ner på en bricka/fat. Bred ganachen över kakan. Låt svalna. Strö över riven choklad, kanske lite silverkulor, hackade nötter eller vad du känner för att garnera med.