Solhagas vallmo

Published 2013-11-07 in General, Recipes: sourdough bread,

En av mina favoritbrödbloggar är Sara bakar där Sara Wennerström bloggar från Solhaga Stenugnsbageri i halländska Slöinge. Jag hittar alltid massor av recept där som jag vill provbaka plus att Sara är grymt duktig på att skriva och berätta vad som händer i och runt bageriet. För ett par veckor sedan fick jag äntligen till ett besök på Solhaga, vilket jag och en kär vän kombinerade med en mini-weekend i lilla Slöinge - väl värt ett besök!
 
 
I Solhagas namn bakade jag idag ett vallmobröd eftersom jag hade en påse vallmofrön stående i skafferiet. Jag utgick från ett recept på Saras blogg, men ändrade lite grann. Resultatet blev väldigt bra, jättefina, höga bröd. Sånt blir man ju lite lycklig av som brödnörd! :)
 
Ingredienser:
500 g vatten
600 g vetemjöl
240 g dinkelmjöl fullkorn
5 g jäst
25 g salt
30 g vallmöfrön + vallmofrön till garnering
 
Så här gjorde jag:
Blandade allt utom salt och frön på låg hastighet i min kära, väldigt välanvända hushållsassisstent i 10 minuter tills degen blivit härligt spänstig. Sen blandade jag i saltet och körde ytterligare 5 minuter. Sist blandade jag i vallmofrön på låg hastighet i ett par minuter.

Sen smorde jag in en plastlåda med rapsolja och lät degen vila i ungefär 2,5 timme i rumstemperatur. Under den tiden stötte jag ihop degen två gånger (vek övre delen mot mitten, undre delen mot mitten och vände sen degen ett halvt varv i lådan med skarven nedåt). Efter 2,5 timme vände jag upp degen på bakbordet och delade den i två bitar. Sedan runddrev (formade till runda bollar) jag degbitarna och lät de spänna av i 10 min på bänken. Efter det formade jag dem till limpor med smalare ändar (se bild), sprutade vatten på den släta sidan och vände ner den sidan i vallmofrö. Sen lade jag dem med skarven nedåt på en välmjölad handduk på bricka. Jag strödde lite mjöl över limporna och täckte med en handduk och ställde in bröden i kylen och lät de jäsa över natten.

Morgonen efter lade jag in bakstenen och värmde ugnen till 275 grader. Jag snittade ett snitt på längden och satte in dem i ugnen samtidigt som jag sprutade in ganska rikligt med vatten. Sänkte till 225° och bakade i 35 minuter (mätte inte temperaturen den här gången men annars skulle jag tagit ut dem vid 98 grader). Jag öppnade luckan några gånger mot slutet för att få fin skorpa.

 
 
 
 
 

Comments


Posted by: Karin

Published 2013-11-07 20:43:10

Kul att det var Saras recept du bakade efter, vad duktig du är, jättefina bröd som ser såå goda ut!! Får Theo leva på bröd i 10 dagar nu då hihi!
Jaa vad mysigt vi hade det i Slöinge, längtar tillbaka till den sprakande brasan och vinet son räckte heeela natten:) Stor kram och trevlig resa (skriver fr bloglvn)

Svar: Ja, det var himla mysigt! Det får kanske bli ett återbesök en dag? ;)
Anna

Comment this post
Will not be published

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest
CATEGORIESARCHIVE
THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.    Matbloggstoppen