Det lagades afrikansk mat hemma hos oss i måndags och till efterrätt blev det en paj med jordnötspajskal på jordnötssmör och jordnötter jag haft med mig hem från Tanzania dit jag regulbundet reser med jobbet. Pajen blev sådär god att man bara ska ta en liiiten bit till, som en snickers i smaken nästan... Hade ingen plan på att lägga ut receptet, men sen snubblade jag igår över ett härligt recept på "
Snickersmuffins" som inspirerade och då tänkte jag att "äh, jag slänger upp det!". Så här kommer det:
Pajdeg:
200 g jordnötssmör (jag använde osötat)
50 g smör
1,5 dl vetemjöl
1 tsk vaniljsocker eller använd vaniljstång
0,5 tsk bakpulver
0,5 dl farinsocker
Fyllning:
100 g mjölkchoklad av fin kvalité
100 g mörk choklad av fin kvalité
2 äggulor
3 msk jordnötssmör
3 dl vispgrädde
1 tsk vaniljsocker eller använd vaniljstång
Hackade jordnötter (rostade, osaltade) och riven mörk choklad till garnering.
Gör såhär:
Blanda alla ingredienser till pajskalet i en mixer och arbeta snabbt ihop till en deg. Låt degen vila kallt i 30 min. Tryck ut degen i en pajform med löstagbar kant. Låt stå kallt i 30 minuter till.
Grädda i 180 grader i nedre delen av ugnen i 20 minuter. Låt svalna helt innan du häller i fyllningen. Smält chokladen i vattenbad och låt den svalna lite innan du rör ned äggulorna, en i taget. Blanda i jordnötssmöret, rör till en jämn smet. Vispa grädden lätt ihop med vaniljsockret. Rör försiktigt samman allt och fördela det i pajskalet. Låt pajen stå svalt ett par timmar före servering.
Dekorera med hackade jordnötter och riven mörk choklad.