Bernd - surdegsbröd med rostade sesam- och solrosfrön

Published 2013-11-27 in Recipes: sourdough bread,

Det finns så många fina svenska bloggar om matlagning och brödbak. Jag försöker även hitta lite likasinnade bloggare baserade här i Schweiz att utbyta bagaridéer och kanske tips på kurser eller något annat skoj. Ännu har framgångarna varit ganska begränsade får jag väl säga... Har dock hittat en tvåspråkig (tyska/engelska) brödblogg - Bernd´s bakery - med recept på ekologiska bröd bakade med precisa mått och mycket omsorg. Jag har försökt komma i kontakt med mannen bakom bloggen, men än så länge är det tyst som i graven... Istället tog jag och bakade jag ett bröd inspirerat av hans blogg. I förhoppning om att denna tribute kanske får honom att svara så presenterar jag här och nu "Bernd" - ett bröd bakat på surdeg och vildjäst med sesamfrön, linfrön och solrosfrön. Hör av dig nu då, Bernd!
 
Bernd - 2 bröd á 700 g
 
Ingredienser:
50 g linfrön
80 g solrosfrön
40 g sesamfrön
250 g vetesurdeg
70 g fast vetesurdeg (här tipsar Pain de Martin-Martin om hur man gör en sån!)
140 g vildjäst på aprikoser (och här tipsar han om det! Han är grym, Martin.)
380 g vatten
650 g vetemjöl
130 g fint rågmjöl
70 g fint dinkelmjöl
20 g salt
Sesam- och solrosfrön till garnering (orostade)
 
Så här gör du:
 
Dag 1: Lägg linfrö i blöt (täck fröna med vatten) och låt stå i kylen över natten.
 
Dag 2: Rosta solrosfrön och sesamfrön i stekpanna. Blanda alla ingredienser utom frön och salt på låg hastighet i hushållsassistent i 15 min. Häll i salt och kör på lite snabbare hastighet i 5 min. Häll i linfrön, solrosfrön och sesamfrön och kör ett par minuter tills det blandats väl med degen. Låt degen vila 1 timme i hushållsassistenten.
 
Smörj en plastlåda med lock med olja (jag tog rapsolja och några droppar sesamolja), lägg i degen och låt den jäsa i totalt 2,5 timme i rumstemperatur. Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) 2 ggr under jästiden.
 
Vält upp den jästa degen på mjölat bakbord. Dela den i två delar. Forma varje del till en rund boll (tips) för att spänna degen. Jag brukar upprepa den här s k runddrivningen efter att degen vilat 10 min på bakbordet. Forma varje boll till en limpa (tips). Spraya den släta sidan med vatten från en blomspruta, vänd den i frön. Lägg limporna på mjölad handduk (lagd på bricka) med frösidan uppåt. Kom ihåg att vecka handduken mellan bröden så att bröden inte jäser fast i varandra (se bild). För att ge stabilitet åt bröden lägger jag två upp- och nedvända bakformar på sidorna (se bild). Täck bröden med en handduk och låt de jäsa i kylen över natten.
 
Dag 3: Lägg in din baksten i ugnen eller sätt in en plåt. Sätt ugnen på 250 grader. Snitta bröden som du tycker är snyggt (här och här hittar du snittinspiration*!), jag gjorde ett längsgående snitt lägger du in bröden och sprutar in rikligt med vatten (jag använder blomspruta). Sänk värmen direkt till 200 grader. Öppna luckan efter 20 min  och vädra för att bygga upp skorpan. Grädda bröden i ca 35 min eller tills du känner att en bra skorpa har bildats. Man kan också använda ugnstermometer och ställa in den på 98 grader.
 
* investera i en snittkniv - det är grymt kul att snitta bröd! Kan bl.a. köpas hos en av mina favoritbutiker för baktillbehör: Bagaren och Kocken
 
 
Runddrivning
 
...och så en gång till
 
Mina "jässtöd"
 
Färdiggräddad Bernd
 
 
 

Comments


Posted by: Lisa

Published 2013-11-28 21:04:09

Dina bröd blir jämt så fina!

Svar: Tack! Övning ger färdighet!
Anna


Posted by: Inga-Britt

Published 2013-11-28 22:02:42

Vilka härliga bröd, kan nästan känna hur det doftar! Det är många olika sorters frön och mjöl du använder, nästan som i dagisbrödet - du har väl inte glömt det. Det var kanske där inspirationen till bakning började.

Svar: Det har jag inte glömt! Länge sedan jag bakade det, kanske får ta och baka en surdegsvariant på det!
Anna

Comment this post
Will not be published

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest
CATEGORIESARCHIVE
THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.    Matbloggstoppen