Alpliv och surdegssvans

Published 2014-04-12 in Entrepreneurship, Recipes: sourdough bread,

Sitter uppe i Engelberg och skriver. Solvarm i ansiktet och skönt trött i benen efter en dag uppe på berget. Många helger kommer att spenderas här framöver eftersom vi numera hyr en liten lägenhet i byn. Helt underbart att ha närmre till skidåkningen! Idag låg toppen Titlis inbäddad i moln mest hela dagen och såhär i slutet av säsongen är pisterna "slushiga" av korning snö. Men jag gillar det, man surfar liksom omkring i sörjan och har det gott ändå!
 
I fredags innan jag körde hit var jag på s k entreprenörskafé i Basel. Det gav bra input att gå dit, inte minst för att bara träffa andra med hög energi kring ämnet starta eget. Träffade en hel del skoj personer, allt från kläddesigners till event managers till blivande caféägare. Väldigt kul att höra vad de funderar på, berätta om sin egen idé och grymt bra att få mer hands-on info om hur man går tillväga om man vill dra igång en verksamhet i Schweiz. Vi ska gå in djupare på ämnet start ups nästa gång, den här gången var mer en presentation av deltagarna och deras idéer.
 
Mellan skidåkning och kaféträffar har jag bakat bröd också. Utgick från ett recept jag har lagt upp tidigare, men ändrade jäsningsprocessen lite, lade till en del ingredienser och ändrade formen på det. Blev väldigt nöjd med både smak, konsistens och utseende. Storgillar att göra såna här svansar på bröd! Här kommer recept på "Surdegssvans":
 
Surdegssvans - surdegsbröd på vete, råg, durum och en massa frön
2 st
 
Ingredienser:
150 g levain/fördeg (kvällen innan jag ska baka blandar jag 100 g vetemjöl, 100 g fullkornsvetemjöl, 200 g ljummet vatten och täcker över med plast)
150 g vetesurdeg
580 g vatten
450 g vetemjöl
200 g grovt rågmjöl
200 g durummjöl
50 g gult linfrö
20 g salt
Fröblandning att doppa bröden i: linfrö, vallmofrö, solrosfrö, pumpafrö
 
Gör så här:
Blanda alla ingredienser utom saltet i hushållsassistenten och kör på låg hastighet i 10 min.
Häll i saltet och kör i 5 min till på högre hastighet. Låt vila i bunken i 30 min.
Lägg degen i en inoljad plastlåda med lock och låt jäsa i rumstemperatur i ca. 2 timmar. Slå degen (vik övre kanten mot mitten, vik nedre kanten mot mitten och vänd sedan degen ett halvt varv och lägg med skarven nedåt) direkt när du lägger ner den i lådan och sedan 2 ggr till under jäsningstiden.
Vält upp degen på mjölat bakbord och dela den i två delar. Forma till 2 st runda, spända bullar. Låt bullarna vila på bänken i 30 min.
Forma bullarna till limpor med smalare ändar. Spruta vatten (med en blomspruta) på den släta sidan och vänd ner den i fröblandningen. Lägg limporna med skarven nedåt på en välmjölad handduk på bricka. Se till att bröden har stöd på båda sidor (jag använder mig oftast av två upp- och nedvända bakformar och så drar jag upp handduken emellan bröden så att de inte klibbar ihop). Täck bröden med en handduk och ställ dem i kylen över natten.
 
Sätt ugnen på 275 grader ca. 1 timme innan gräddning så att bakstenen (ifall du använder en) hinner bli riktigt varm.
Snitta bröden och skjutsa in dem i ugnen. Spruta in ordentligt med vatten med en blomspruta. Sänk direkt till 250 grader. Efter 20 min, sänk värmen till 200 grader. Grädda i totalt 35 min. Öppna ugnsluckan ett par gånger mot slutet för att släppa ut ångan och bygga upp skorpan.
 
Gult ekologist linfrö
 
Surdegssvansar på jäsning
 
Färdiggräddad
 
Surdegssvans funkar väldigt bra till Engelbergsostbrickan
 
 

Comments


Posted by: Desiree

Published 2014-04-13 08:13:08

Hej Anna, låter underbart med alphelger uppe i Engelberg. Ditt bröd ser som alltid fantastiskt gott ut.
Jag vet inte vad som hände sist när det gällde beställningen och leveransen av bröd jag gjorde hos dig. Jag fick aldrig något sms från dig och jag hade ju inte något nummer till dig så att jag kunde ringa och fråga/kolla. Vet inte vad som gick snett i vår kommunikation den gången men hoppas på att få en ny chans så småningom. Jag kollade iallafall så att du hade fått rätt nummer av mig och det hade du.
Låter väldigt spännande med starta eget forumet du var på.
Ha en fortsatt skön helg i den friska alpluften.

Svar: Hej Desiree! Vad bra att höra ifrån dig! Så himla underligt med kommunikationen kring leveransen. Jag sprang bort till dig med bröden den 28:e. Sms:ade när jag var på plats, men fick inget svar så jag ringde och kom till din telefonsvarare. Lämnade ett meddelande där och sen lade jag bröden i ert postfack (de kanske fortfarande ligger kvar?? :) ) och sms:ade igen så att du skulle hitta dem. Vi får helt enkelt försöka igen! Planerar en The running baker-runda på fredag igen!
Anna


Posted by: Lisa

Published 2014-04-15 22:31:06

De där Surdegssvansarna ser så troligt goda ut! Kan man lägga in en beställning under nästa Sverigebesök?

Svar: Ja, det kan jag nog ordna! ;)
Anna


Posted by: Desiree

Published 2014-04-16 10:47:45

Hej Anna,

Vet du vad, min make hittade bröden idag (liiiite sent). Sorry för missförstånd. Jag beklagar verkligen. Jag hoppas dock att du kan tänka dig att ge mig en ny chans i framtiden och naturligtvis är jag skyldig dig pengar för dessa bröd. Maila mig så ordnar vi betalning eller om jag betalar dig nästa gång du kör bröd leverans och jag betalar för dessa bröd du redan levererat också.
Jag åker hem till sverige över påsken men är sedan tillbaka i Basel igen den 23 april.

Min mail adress är: dvontell@gmail.com

Glad Påsk.

Svar: Hej Desiree! Vi ordnar det nästa gång du beställer! Glad Påsk!
Anna

Comment this post
Will not be published

brevfranbageriet ELSEWHERE

    Follow me on  Bloglovin Kolla mitt inspirationsgalleri på Pinterest
CATEGORIESARCHIVE
THE BAKER

My profile pictureI am a Swede living in Switzerland and I love to make bread, especially slow sourdough bread. One day I want to open my own bakery and meanwhile I am exploring and experimenting with recipes and techniques to collect as much knowledge as possible. The blog is my note board to keep track of all I want to learn.    Matbloggstoppen