Solhagas vallmo

Sen smorde jag in en plastlåda med rapsolja och lät degen vila i ungefär 2,5 timme i rumstemperatur. Under den tiden stötte jag ihop degen två gånger (vek övre delen mot mitten, undre delen mot mitten och vände sen degen ett halvt varv i lådan med skarven nedåt). Efter 2,5 timme vände jag upp degen på bakbordet och delade den i två bitar. Sedan runddrev (formade till runda bollar) jag degbitarna och lät de spänna av i 10 min på bänken. Efter det formade jag dem till limpor med smalare ändar (se bild), sprutade vatten på den släta sidan och vände ner den sidan i vallmofrö. Sen lade jag dem med skarven nedåt på en välmjölad handduk på bricka. Jag strödde lite mjöl över limporna och täckte med en handduk och ställde in bröden i kylen och lät de jäsa över natten.
Morgonen efter lade jag in bakstenen och värmde ugnen till 275 grader. Jag snittade ett snitt på längden och satte in dem i ugnen samtidigt som jag sprutade in ganska rikligt med vatten. Sänkte till 225° och bakade i 35 minuter (mätte inte temperaturen den här gången men annars skulle jag tagit ut dem vid 98 grader). Jag öppnade luckan några gånger mot slutet för att få fin skorpa.



